Merluzzo in salsa di capperi

merluzzo salsa capperiMerluzzo in salsa di capperi: Il merluzzo è uno dei pesci più leggeri che possiamo trovare in commercio. Figuriamoci che lo si può trovare nelle diete dei bambini molto piccoli perché è molto digeribile.

In questa ricetta per merluzzo in salsa di capperi, vengono usati i capperi che conferiscono un sapore buono. Saporito e la salsina che usiamo per decorare ed insaporire questo pesce è il tocco finale per una degustazione ottima sia per il palato che per la vista. Vedi foto!!

Ingredienti per 4

  • 400 g di filetti di merluzzo
  • 400 g di patate
  • 20 g di capperi sott’aceto
  • 50 ml di olio extravergine di oliva (Tenuta Carcasole)
  • 1 ciuffo di prezzemolo
  • 3 grani di pepe
  • 1 limone
  • 1 uovo
  • 30 g di sale grosso

merluzzo salsa capperi

  1. Portate a bollore in una pentola, 2 litri di acqua con 20 g di sale grosso.
  2. Aggiungete le patate e fatele lassare 20 minuti.
  3. Lavate il limone sotto l’acqua corrente, tagliatelo a spicchi.
  4. Lessate intanto i filetti di merluzzo, adagiati su un cestino per la cottura a vapore, in una secondo pentola con circa 2 litri di acqua, aromatizzata con i grani di pepe e gli spicchi di limone, per 15 minuti.

Per la salsa:

  1. Fate rassodare, intanto, l’uovo in una casseruolina piena di acqua, 8 minuti dal bollore.
  2. Scolatelo, sgusciatelo, prelevate il tuorlo.
  3. Lavate il prezzemolo, raccogliete le foglie e tritatele molto finemente.
  4. Scolate i capperi, tritateli insieme al tuorlo, salate e pepate.
  5. Emulsionate in una ciotola tuorlo, capperi e , prezzemolo insieme all’olio fino a quando avrete ottenuto un composto cremoso.
  6. Scolate il merluzzo, tagliatelo a tocchetti.
  7. Scolate e sbucciate le patate, affetatele.
  8. Trasferite patate e merluzzo in una ciotola, condietele con la crema all’uovo e servite.

 

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About thebigdreamfactory

My name is Susie Evans-Ardovini and I created The Big Dream Factory. I was born in the UK and have been a chef and restauranteur for over 30 years. During this time I have also lived in France and Italy where I visited many beautiful places and met many wonderful people. I am particularly impressed with the Italian way of life and their approach to food. Many families work extremely hard to grow and produce their own salumi, cheese, wine and olive oil which means that they have a wealth of knowledge and experience, most of which has been handed down through countless generations. It is no different in the kitchen. Nearly all foods served at an Italian table have been gathered from someones garden or field, and is then served alongside homemade, pasta, gnocchi, and countless dishes that could not be recounted in this tiny space since each family's knowledge is unique ... well, you can only imagine. I have walked Rome, climbed to the top of the Vatican, seen Milan, Venice, the Cinque Terre, climbed mountains, walked The Path of the Gods, wandered the great city of Napoli, lived on the little Island of Ponza and gathered a pile of friends, family and photographs as well as invalueable experience along the way. I became a new immigrant to the U.S.A on December 15th, 2013. With the support of many great friends and a passion (bordering on obsession), I am here in search of the American Dream and to bring you the natural flavours and vibrant colours of Italy. All my pasta, gnocchi and biscotti are made by hand just as I saw Italians do in homes and good restaurants all over Italy, every day and sometimes, twice a day. I hope you enjoy my creations and invite you to share your comments, photographs and recipes with me on Facebook or Twitter. In return I of course, will share beautiful Italy with you.

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