Zucchini Bread Pudding? It’s a vegetarian Nirvana, I can tell you that! Also, I never thought I could get so much out of a simple, average looking Zucchini! Oh well, my Savory Zucchini bread pudding makes for a great appetizer if served cold. For a great side dish, when served lukewarm, and overall a great addition to my “go-to” recipes when I need to clean up my vegetable drawer. It could be easily transformed into a Gluten free pudding. Just substitute the bread and its crumbs for some GF ones. So, here we go! Buckle up because it will be a fun ride!. Una Mattonella di Zucchine? Si, e’ un piatto paradisiaco per Vegetariani e non. In verita’ non avrei mai pensato di poter ottenere cosi’ tanto da una semplice, banale zucchina. Se viene servita fredda, e’ un ottimo antipasto. Leggermente tiepida un ottimo piatto di accompagnamento per un secondo. Soprattutto pero’ e’ un’ottima ricetta pulifrigo! La Mattonella puo’ essere facilmente trasformata in una ricetta senza glutine: basta sostituire il pane ed il pangrattato con quelli senza glutine ed il gioco e’ fatto! Allora eccoci pronti! Prepariamola insieme. SAVORY ZUCCHINI BREAD PUDDING. Mattonella di Zucchine.
Video ricetta del giorno
- DifficoltàBassa
- CostoBasso
- Tempo di preparazione15 Minuti
- Tempo di cottura45 Minuti
- Porzioni4 2 slices per person
- CucinaItaliana
Ingredienti
- 350 gZucchine (About one large one, ends removed)
- 1Uova (Large Egg)
- 75 gRicotta (Whole milk Ricotta)
- 50 gParmigiano reggiano (Or Pecorino cheese)
- 150 gPane (Stale bread works fine)
- 1 spicchioAglio (1 Large garlic clove)
- 1 ciuffoPrezzemolo (Chopped Parsley)
- 1Cipollotto fresco (1 lg green onion)
- 1 ciuffoMenta (Mint is optional)
- 2 cucchiaiCipolle disidratate (Dry onion flakes)
- 1 pizzicoNoce moscata (A pinch of Nutmeg)
- 1 pizzicosale e pepe (Salt and Pepper to taste)
- 20 gPangrattato (Bread crumbs)
- 2 cucchiaiOlio di oliva (EVOO)
- 80 mllatte o panna (1/3 C of whole milk)
- 1 cucchiaioScorza di limone (Lemon zest is optional)
Preparazione
Grate the Zucchini on the larger part of your cheese grater, or shred it. Place the shredded Zucchini in a cloth with a pinch of salt, and let it drain. Pre heat the oven to 350F convection. Grattugiate la Zucchina con la grattugia a fori larghi. Avvolgete in un panno o scottex e lasciate scolare. Pre riscaldate il forno a 180 gradi con convezione.
Now, Place the Bread, the garlic and the herbs in the bowl of a food processor. Chop everything. It doesn’t matter if the bread slices have some larger pieces left. It’s a bread pudding after all! Mettete nella ciotola del mixer : l’aglio, le erbe ed il pane. Tritate bene ma non importa se rimangono pezzi piu’ grandi di pane.
Place the chopped up mix into a large bowl. Add the egg, the cheese, the ricotta, the bread. Let it soak a few minutes. Meanwhile try to get as much water as you can out of the zucchini. Press it lightly. Add the zucchini back to the mix. Add the spices and lemon zest if using. In una ciotola capiente mettete il mix tritato ed i rimanenti ingredienti. Unite la Zucchina leggermente pressata per rilasciare piu’ liquidi. Bilanciate di sale, pepe e noce moscata, se volete la scorza di limone.
Line a small loaf pan with parchment paper and spry with oil. Pour the mix into the pan. Sprinkle the breadcrumb on top and the olive oil. Foderate uno stampo non troppo grande con carta da forno precedentemente oleata. Versate il composto al suo interno e spolverate la superficie con pangrattato ed olio d’oliva
Bake for about 45 minutes until puffy and golden brown on top. Remove, let cool before unmolding or it will break. Cuocete per circa 45 minuti in forno caldo, finche’ dorato in superficie. Rimuovete dal forno e lasciate riposare la Mattonella finche’ tiepida o si rompera’ cercando di rimuoverla dallo stampo.