Hawaiian Meatloaf with Pineapple Teriyaki sauce. Polpettone Hawaiiano all’Ananas.

Not your mother’s meatloaf for sure! Mine has ~of course~ an Hawaiian twist to the Italian Staple: Polpettone!  While I kept the Panade  like my mom taught me, I added new Pacific flavors: Ginger, Pineapple and a little Celery for crunch. The Glaze? It’s homemade Teriyaki, and I used the juice of the Pineapple. Oh sooo good! Try it, I loved mine cold, in a sandwich. But I think it would make a terrific Musubi. Sicuramente non il solito polpettone della nonna!! Il mio, naturalmente, ha preso una influenza Hawaiiana. Sono partita dai soliti ingredienti: uova, pangrattato, aglio, e poi sono scivolata 🙂  Ho aggiunto un po’ di sapori delle Isole: Zenzero, Ananas….ed ho usato anche il succo d’ananas per la salsa Teriyaki fatta in casa. Ottimo caldo ma ancora piu’ buono da freddo in un bel sandwich. Provatelo!!

  • DifficoltàBassa
  • CostoBasso
  • Tempo di preparazione30 Minuti
  • Tempo di cottura1 Ora
  • PorzioniUna fetta/ one slice 8
  • CucinaItaliana

Ingredienti

  • 1/2 kgmacinato di manzo/ 1 Lb. ground beef (I used Kobe beef)
  • 1/2 kgmacinato di pollo / 1 lb ground chicken or turkey (I used ground turkey. Don’t use pork.)
  • 200 gpangrattato/ breadcrumbs (NOT panko)
  • 250 gAnanas/ Pineapple. Juice removed (Succo rimosso bene!. Reserve juice, drain well. )
  • 4 cucchiaicipolle disidratate/dry onions (1/4 C)
  • 1Sedano, gambo medio/ celery stalk not too big (finely diced)
  • 2uova/eggs (medium or one large)
  • 4 cucchiaiLatte/ milk (Whole Milk or Cream)
  • 4 cucchiaisalsa di soia/ soy sauce
  • 1 cucchiaioZenzero fresco/Ginger (Grated)
  • sale/ pepe/ salt and pepper (to taste)
  • 3Piccoli Cipollotti verdi/ Green Onions (sliced finely/ or 4 T dry Onion flakes)

Salsa Teriyaki

  • 5 cucchiaisalsa di soia/ soy sauce
  • 5 cucchiaiZucchero/ sugar
  • 1 cucchiaioAceto di Riso/ Mirin
  • 1 cucchiaioOlio di sesamo/sesame oil
  • 1 spicchioAglio/Garlic (Minced)
  • 1 cucchiaioZenzero/ Ginger (Grated fresh)
  • 1 cucchiaioFecola di Mais/Cornstarch
  • 2 cucchiaiAcqua/water
  • 1 cucchiaioSemi di sesamo/ Sesame seeds (also black)

Preparazione

  1. Pre heat the Oven to 350F convection roast.  In a large mixing bowl, place the meat, the breadcrumbs, the pineapple minced but not too much so that it will disintegrate. Save the juices, draining the pineapple really well, otherwise will take longer to bake. Add the 4 T dry onions which I find better tasting than the fresh ones, celery, eggs, milk or cream, soy sauce, ginger and green onions. Add salt and pepper. I typically pan cook just a tiny piece and taste it. With your hands, Mix all, blending gently and well. Place into a loaf pan. I used a 8.5 x 4.5  and press well. Bake about 1 hour. While the meatloaf is cooking prepare the TERIYAKI SAUCE Mix the cornstarch and the water to make a paste. Add the remaining ingredients and enough pineapple juice to reach 1 1/4 C total liquid volume. Place the sauce into a small pan and cook until it starts to thicken. Remove from heat. After baking for an hour, flip the meatloaf onto a rimmed baking sheet. Be careful!!! there will be meat juice inside the loaf pan! keep that too. Pour about 1/4 to 1/2 of the sauce over the meatloaf and keep baking until it reaches an internal temperature of 155F at least. Wait before unmolding or will break. Better if done the day before and reheated to 165F. Slice and serve with additional sauce. Serve with mashed potatoes or roasted vegetables. NOTE: the following day, cold, will taste even better! Enjoy!      

  2. Pre riscaldate il forno a 180 gradi, ventilato per arrosti. Mescolate tutti gli ingredienti per il polpettone.MI RACCOMANDO: Scolate bene l’ananas oppure vi rimarra’ acquoso e ci vorra’ piu tempo in cottura. Aggiustate di sale (io ne cuocio un morso in padella per vedere come e’ il sapore da cotto) Versate l’impasto in uno stampo da forno per “pane in cassetta” si avete capito bene! Io ho usato uno stampo di circa 20 x 10. Cuocete per circa un’ora. Nel frattempo mescolate tutti gli ingredienti per la salsa Teriyaki ed aggiungete abbastanza succo d’Ananas fino a raggiungere circa 40ml di liquidi. In un pentolino,  cuocetela finche’ comincera’ ad addensarsi. Una volta trascorso il tempo necessario, controllare che la temperatura interna del polpettone abbia raggiunto i 70-75 gradi. A questo punto potete lasciarlo nello stampo o raffreddarlo e il giorno dopo rovesciate il polpettone in una leccarda facendo ATTENZIONE perche’ ci saranno anche dei liquidi. Coprite il polpettone con circa 1/4 della salsa Teriyaki ed infornate di nuovo per ultimare la cottura. Temperatura interna: circa 70 gradi. Il polpettone e’ ottimo sia caldo che freddo, con la sua salsa Teriyaki. Viene piu’ bello al traglio se fatto e riscaldato Enjoy!

Note

/ 5
Grazie per aver votato!

Pubblicato da growingupitalian

Salve! Vivo tra due mondi, ma con i piedi per terra. E' un lusso poter scegliere il meglio di entrambi. La vita mi ha fatto questo regalo, e lo voglio condividere con Voi!! Sono nata negli anni 60 in Italia. Il mondo della televisione in Bianco e Nero, senza cibi GMO, senza smart phones. La mia infanzia e' stata costellata di persone incredibili e memorie indelebili della mia famiglia. Ora, 50 anni dopo e 10 mila km di distanza apparte, tutte queste memorie hanno contribuito ad arricchire la mia vita ..dopotutto, una ragazza puo' lasciare l'Italia, ma l'Italia non lasciam mai le sue ragazze!.Hello all. I live in between two worlds (USA and Italy) but I'm really grounded. I believe it's a luxury to be able to pick and choose the best of both. I've been given that gift and I'm sharing it with you. I was born in the 60's in Italy. Black and White pictures, no GMO, no tablets, no computers or cell phones. My childhood was starred by people and memories. It sure takes a village to raise a child...and a great family. I was blessed to have all of the above. Now, fast forward 50 years, 10,000 kilometers away. My life is richer than ever because of my upbringing. I have stories...lots of stories I will share with you. Afterall, A GIRL might leave Italy, but Italy NEVER leaves the girl!

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.