Zuppa di zucca con riso

zucca soupLa zuppa di zucca con riso e’ una ricetta che e’ nata da un’esperienza di sovrabbondanza di zucche.

Gli ingredienti da me usati sono tutti provenienti dal mio orto. Le patate sono state raccolte il mese di luglio, I porri sono ancora a disposizione nel terreno e le zucche raccolte alla fine di Ottobre, quindi possiamo dire che e’ stata fatta una ricetta come si suol dire dal produttore al consumatore.

La zuppa di zucca con riso – Ingredienti per 6

  • 1 dato vegetale per insaporire
  • I kilo di zucca gialla tagliata a dadini
  • 3 cucchiai di olio Tenute Carcasole
  • 1 porro grande
  • 4 patate grandi tagliate a dadini
  • 2 cucchiai di passata di pomodoro
  • 1 grattata di pepe nero
  • sale quanto basta
  • basilico e prezzemolo finemente tritato
  • 350 g di riso bianco

zucca soup

 

  1. In una pentola abbastanza grande con doppio fondo mettere l’olio e fare appassire il porro a fuoco medio.
  2. Aggiungere le patate e la zucca, salare e pepare.
  3. Mettere il coperchio e fare stufare le verdure.
  4. Aggiungere un mestolino di acqua e la passata di pomodoro, continuare con la cottura.
  5. Nel frattempo mettere una pentola con acqua e sale farla intiepidire e calare il riso fino a cottura senza girarlo. A cottura ultimata della zuppa mescolare energicamente in modo che I pezzi di zucca si sfaldano e diventa quasi una crema.
  6. A questo punto aggiungere il riso già’ cotto in precedenza, impiantare e spolverizzare con basilico e prezzemolo tritato, a piacere anche parmigiano grattugiato.
Primi, Zuppa , , , ,

About thebigdreamfactory

My name is Susie Evans-Ardovini and I created The Big Dream Factory. I was born in the UK and have been a chef and restauranteur for over 30 years. During this time I have also lived in France and Italy where I visited many beautiful places and met many wonderful people. I am particularly impressed with the Italian way of life and their approach to food. Many families work extremely hard to grow and produce their own salumi, cheese, wine and olive oil which means that they have a wealth of knowledge and experience, most of which has been handed down through countless generations. It is no different in the kitchen. Nearly all foods served at an Italian table have been gathered from someones garden or field, and is then served alongside homemade, pasta, gnocchi, and countless dishes that could not be recounted in this tiny space since each family's knowledge is unique ... well, you can only imagine. I have walked Rome, climbed to the top of the Vatican, seen Milan, Venice, the Cinque Terre, climbed mountains, walked The Path of the Gods, wandered the great city of Napoli, lived on the little Island of Ponza and gathered a pile of friends, family and photographs as well as invalueable experience along the way. I became a new immigrant to the U.S.A on December 15th, 2013. With the support of many great friends and a passion (bordering on obsession), I am here in search of the American Dream and to bring you the natural flavours and vibrant colours of Italy. All my pasta, gnocchi and biscotti are made by hand just as I saw Italians do in homes and good restaurants all over Italy, every day and sometimes, twice a day. I hope you enjoy my creations and invite you to share your comments, photographs and recipes with me on Facebook or Twitter. In return I of course, will share beautiful Italy with you.

Previous Entries Panino a viso aperto con tonno, capperi e insalata Next Entries Gamberi al cocco

Leave a Reply

*