Pasta and turnips with olive oil

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We are in autumn time and in my village market there are a lot of turnips and so I decided to make a good dish for lunch: ‘pasta and turnips with olive oil’. It’s a typical Puglia dish but very common in the Basilicata region where I live.

The secret of this dish is to cook the turnips together with pasta, such as ‘orecchiette’ or ‘cavatelli’ homemade (typical of my village Grassano), but this time I decided  to use another kind of pasta, not homemade, some ‘penne rigate’, cooked in boiling water with turnips to have a better flavour. At the end I added some  ‘extravirgin olive oil Terre Rosse (2016) by Azienda Agraria Hispellum and a clove of garlic, but you can also add some spicy chili.

Pasta and turnips is a traditional peasant and simple dish, but with a unique taste thanks to the strong flavour of turnips and new extra virgin oil.

It’s a simple and easy dish to make, but really tasty.

 

Pasta and turnips with olive oil

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RECIPE

Ingredients for 3 dishes

1 kg turnips

300 g pennette rigate

a clove of garlic

50 ml extravergin olive oil Terre Rosse  by Azienda Agraria Hispellum 

salt to taste

 

METHOD

Boil a pot of water.
In the meantime, clean and wash the turnips.
When the water boils add salt and then put the turnips in and wait until the water boils again to put pasta in and then respect the cooking time required for pasta.
Drip pasta well and then add the oil and the garlic clove.
Mix well and serve it.
Enjoy your meal!

 

(If you want to see Italian version click here)

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Pubblicato da ildolceesalatodiluisa

Mi chiamo Luisa Pontillo e vivo a Grassano, un piccolo paese della Basilicata in provincia di Matera. Sono un’insegnante esperta di lingua inglese e mi occupo soprattutto di certificazioni linguistiche, ma sono anche moglie e mamma di Chiara, una ragazza di 20 anni. Sono una camperista e amo viaggiare per conoscere e scoprire nuovi posti, dolci e piatti da poter poi riprovare e riproporre a casa e con gli amici. Sono sempre in movimento (non mi fermo mai) e soprattutto sempre pronta ad impastare. Il mio hobby? La pasticceria dolce e salata. Sin da bambina mi divertivo ad aiutare mia nonna materna in pasticceria e questa passione non mi ha più abbandonata, anzi mi segue anche nella professione di insegnante; infatti ai miei studenti, a fine anno scolastico, propongo sempre una simulazione dell’English Tea time durante il quale ci cimentiamo nella preparazione di dolci tipici inglesi.