Pan e sapa Sardinian cake

A typical dessert of Sardinian cuisine, my second home, so much at home on holidays traditions mingle bells and Sardinian suckling pig at Christmas time, the endives Neapolitan pizza, the pan’e sapa and rococo, in short see the Juno and the other 🙂

The pan ‘and Sapa is a divine goodness made with cooked wine, rich in nuts, almonds, walnuts, dried figs, then brushed with sapa, that is, cooked wine, flavored ..

Usually we buy the sapa in Sardinia, last year my father made it home, it takes 5 liters of wine per 1 liter of Sapa, the wine is left to boil for 5 hours with orange peel, cinnamon I added cloves .. is delicious and fragrant!

Like every year it can not miss Christmas! My mother always force myself to do it: D she makes a version for a regiment, very big say about 20 people! but will keep for days that if there’s no problem!

The recipe is from my mother, my grandmother passed down by tradition, and very good!

The Italian recipe you find it HERE :  Pan e sapa

cake, italian cake, wine, almonds, dried fruit, dried figs

Ricetta: Pan and sapa, Sardinian cake

Ingredienti

  • The doses are for a cake of about 25 cm ..
  • 200 grams of flour
  • 1 large egg
  • 50 grams of walnuts
  • 50 grams of almonds
  • 50 grams of raisins
  • 50 grams of chopped hazelnuts
  • 50 grams of dried figs
  • 50 grams of candy
  • 125 ml of Sapa (alternatively a wine liqueur)
  • cinnamon
  • orange peel and lemon zest
  • 1 packet of tasty (mixture of spices with cinnamon)
  • milk if needed

Procedimento

  1. Turn the oven to 180 °
  2. Combine the egg and sugar until creamy, if you need to add a few tablespoons of sugar and milk ..
  3. Combine all ingredients Sapa and, most recently the yeast ..
  4. Grease a baking dish and pour the mixture
  5. Bake for about 40 minutes ..
  6. Remove from oven and brush with Sapa and decorate with dried figs .. sprinkle with colored tails or balls …
  7. It is eaten cold, it’s great the next day.
  8. Bon appetit …..

Preparation time: 30 minute(s)

Cooking time: 40 minute(s)

Number of servings (yield): 6

Voto 5 Stelle:  ★★★★★ 1 review(s)

Copyright © Vickyart.

 

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11 commenti su “Pan e sapa Sardinian cake

  1. marina il said:

    questa foto non rappresenta il pane e saba bensi’ lla torta di sapa un dolce completamente diverso sia nell’aspetto che nel sapore

    • vickyart il said:

      @scusami Marina noi a casa lo chiamiamo così, ce la siamo tramandata come pan e saba e/o torta di sapa… guarda qui: http://afabica.blogspot.it/p/idolci-della-tradizione.html sbagliamo in molti? credo che il nome dipenda dalla zona d’origine.. ad ogni modo il pan e sapa cioè il pane con il lievito, le noci, pinoli.. non l’ho mai mangiato, non mi è capitato di vederlo nella mia zona.. forse per quello.. o perchè la nonna ha sempre fatto la versione dolce, torta 🙂

  2. Adesso si apre una finestra sul mondo!!!:D pensa te… vabbè ci siamo capite:D hahhah sono caduta un attimo per terra adesso mi riprendo:D tesoro la torta è fantastica! sai che nn la conoscevo? grazie per la spiegazione, il procedimento il lingua.. insomma bravissima! nn meno per le foto! sempre bellissime! ti abbraccio tesoro un bacione e buona mattina:*

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