Fresh artichoke salad

raw artichoke saladFresh artichoke salad: We had spent the morning with Nedda’s husband Franco, walking a little way along the Path of the Gods which winds around the Amalfi coast in Agerola, and had worked up an appetite. Which was just as well because aside from this fresh artichoke salad antipasto offering, Nedda was also preparing other wonderful things for the other 2 or 3 courses to come.

5 fresh artichokes

To recreate your dish of raw artichoke antipasto, you’ll need a few of the long artichokes, not the larger, round globe artichokes. Calculate 1 to 2 per person.

Ingredients – Serves 4 – 6

Prepare a simple olive oil and lemon marinade in a jam jar:

  • 1 cup of extra virgin olive oil
  • 1/2 cup lemon juice
  • 1/2 level teaspoon freshly ground black pepper

For the salad

  • 6 – 8 Artichokes
  • 1 deep bowl of chilled water and lemon juice, 1/2 and 1/2
  • Freshly shaved Provolone – Nedda uses Provolone del Monaco D.O.P.

raw artichoke salad

  1. Place the lid on the jar and give the marinade a good shake.
  2. Once you’ve prepared all of your artichokes and have them sitting in lemon water, drain them as dry as possible. Use a salad spinner if you have one.
  3. Slice the artichokes lengthwise, as thinly as you possibly can.
  4. Toss the slices of artichoke in the marinate making sure to coat all of them all over.
  5. Refrigerate them until you are ready to serve
  6. Serve your artichokes with freshly shaved Provolone cheese.

Pubblicato da thebigdreamfactory

Mi chiamo Susie Evans-Ardovini e ho creato La Grande Fabbrica dei Sogni e Pasta Nostra USA. Sono nata nel Regno Unito e sono chef e ristoratrice da oltre 30 anni. In questo periodo ho vissuto in Francia e in Italia dove ho visitato molti posti bellissimi e conosciuto tante persone meravigliose. Sono particolarmente colpito dallo stile di vita italiano e dall'approccio al cibo. Ho camminato per Roma, salito in cima al Vaticano, visto Milano, Venezia, le Cinque Terre, scalato montagne, percorso Il Sentiero degli Dei, vagato per la grande città di Napoli, vissuto sull'isola di Ponza, raccolto capperi su Pantelleria e ha raccolto un mucchio di amici, familiari e fotografie oltre a un'esperienza inestimabile, lungo la strada. Sono diventato un nuovo immigrato negli Stati Uniti il 15 dicembre 2013. Con il supporto di molti grandi amici e una passione (al limite dell'ossessione), sono qui alla ricerca del sogno americano. Spero che le mie creazioni vi piacciano e perdonate il mio italiano :)

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