RISOTTO DI SPINACI CON BURRATA 〜 SPINACH RISOTTO WITH BURRATA

  • Porzioni4 persone/people
  • CucinaItaliana

INGREDIENTI:

SUGO

  • 200 gSpinaci
  • 20 gOlio extravergine d’oliva
  • 100 gLatte
  • 1 pizzicoSale
  • 1 pizzicopeperoncino
  • 1 pizzicoNoce moscata
  • q.b.acqua
  • 1dado da brodo

RISOTTO:

  • 1Scalogno
  • 1 filoolio extravergine d’oliva
  • 350 gRiso Vialone Nano
  • 60 mlVino bianco
  • q.b.Acqua
  • 1/2Dado da brodo
  • 20 gGrana Padano DOP (grattugiato)
  • 1 cucchiainosale fino
  • 1 cucchiainoCurcuma in polvere
  • 1 cucchiainoCurry
  • 1 pizzicopeperoncino in polvere
  • q.b.Pepe
  • 1burrata (divisa in 4)

SAUCE:

  • 200 gSpinach
  • 20 mlExtra virgin olive oil
  • 100 mlMilk
  • Salt (A pinch of)
  • Chili pepper (A pinch of)
  • Nutmeg (A pinch of)
  • Water (q.s.)
  • 1Stock cube (of veggies, mine is homemade, but you can also use the bought one )

RISOTTO:

  • 1shallot
  • Extra virgin olive oil (a drizze of )
  • 350 griso Vialone Nano
  • 60 mlWhite wine
  • 20 ggrana Padano DOP (grated cheese)
  • Fine salt (1 tsp)
  • Turmeric, powder (1 tsp)
  • curry (1 tsp)
  • Chili pepper (A pinch of)
  • Pepper (to taste)
  • 1burrata (cut in 1/4)

PROCEDIMENTO 〜 DIRECTIONS:

SUGO:
In una casseruola far bollire l’acqua, poi aggiungere gli spinaci e far bollire per 10 min ca.
Una volta lessati rimuoverli e metterli in un tegame, a cui precedentemente avremo aggiunto l’olio .

Tenere da parte l’acqua di cottura degli spinaci perché la useremo per il risotto, allungarla con altra acqua e aggiungere 1/2 dado di brodo, far bollire.

Nel tegame aggiungere latte, 1/2 dado, sale, pepe e peperoncino, amalgamare gli ingredienti e poi cuocere per 10 minuti a fiamma media.

Una volta cotto frullate con il minipimer e tenete da parte.

RISOTTO:
Nel frattempo in una wok facciamo il risotto: tritare lo scalogno e aggiungerlo alla wok con un filo di olio evo, rosolare a fuoco medio, mescolando, fino a farlo diventare dorato.

A questo punto aggiungere il vino e sfumare.

Aggiungere quindi il riso e tostarlo fino a quando non diventerà opaco, a questo punto iniziare ad aggiungere un mestolo alla volta l’acqua di cottura degli spinaci.

Mescolare il risotto, sempre!

A metà cottura aggiungere le spezie: peperoncino, curry, curcuma e sale.

Togliere dal fuoco: aggiungere il parmigiano grattugiato e il sugo precedentemente preparato e mantecare.

Servire con un pezzo di burrata e spolverizzare con pepe nero.

Gustare.



SAUCE:
In a saucepan boil the water, then add the spinach and boil for about 10 min. 

Once spinach is boiled remove it and put it in a pan, to which we previously added oil. 

Keep aside the spinach cooking water because we’ll use it for the risotto, lengthen it with more water and add also 1/2 stock broth, then boil it. 

Add milk, 1/2 stock nut, salt, pepper and chilli pepper to the pan, mix the ingredients and cook for 10 minutes over medium heat. 
Once cooked, blend with the blender and set aside. 

RISOTTO:
In the meantime make the risotto: chop the shallot and add it to the wok with a drizzle of oil, brown over medium heat, stirring constantly until it becomes golden brown. 

At this point add the wine and blend. 

Add the rice and toast until it becomes opaque and then start adding, a ladle at a time, the spinach cooking water. 

Stir constantly the risotto! 

Halfway through cooking add the spices: chilli, curry, turmeric and salt. 

Once finished, remove from heat: add grated Parmesan, the previously prepared sauce and stir. 

Serve with a piece of burrata and sprinkle with black pepper. 

Enjoy.
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