LINGUINE CON TONNO E POMODORINI 〜 “LINGUINE” PASTA WITH TUNA AND CHERRY TOMATOES

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  • Porzioni4 persone/people
  • CucinaItaliana

INGREDIENTS:

  • q.b.acqua
  • q.b.sale grosso
  • 400 glinguine
  • 2 confezionitonno (80 gr l’una)
  • 1 cucchiainocapperi (sminuzzati)
  • 9olive nere
  • 1scalogno (sminuzzato)
  • 40 mlvino bianco secco (ca.)
  • 1/2 cucchiainovegeta
  • 1/2 cucchiainospezie miste per couscous (mix tra paprika, peperoncino, curry e curcuma)
  • 6 cucchiaifagioli dall’occhio (precotti (vedi note))
  • fogliebasilico
  • foglieorigano
  • 1 gocciaolio extravergine d’oliva
  • 1 pizzicozucchero

INGREDIENTS:

  • water (q.s.)
  • coarse salt (q.s.)
  • 400 glinguine (a type of paste)
  • tuna (2 jars, 80 gr each)
  • cherry tomatoes (2 packs, 400 gr each)
  • capers (1 tsp)
  • 9black olives
  • 1shallot (chopped)
  • 40 mlwhite dry wine (approx.)
  • vegeta spice (1/2 tsp)
  • couscous spice (1/2 tsp, a mix of paprika, chili pepper, curry and turmeric)
  • eye beans (6 tbsp, pre-cooked (see notes for additional info))
  • basil leaves (to taste)
  • oregano leaves (to taste)
  • extra virgin olive oil (1 drop)
  • sugar (a pinch of)

PROCEDIMENTO 〜 DIRECTIONS:

In una casseruola far bollire l’acqua e poi salarla.

Nel frattempo, in una wok rosolare lo scalogno con l’olio e le spezie in polvere, sfumare quindi con il vino, fino a quando non sarà completamente evaporato.

Dopodiché aggiungere i pomodorini e lasciar andare a fuoco medio, mescolando di tanto in tanto.
Aggiungere quindi le olive, i capperi, la vegeta e lo zucchero.

Schiacciare i pomodorini con il mestolo e amalgamare.

Buttare la pasta e, a 5 minuti dalla fine della cottura, aggiungere fagioli, tonno, basilico e origano al sugo.

Scolare la pasta 1 minuto prima e saltarla in padella per amalgamarla al sugo.

Servire e gustare.



In a saucepan, boil the water and then salt it. 

In the meantime, brown the shallot in a wok with oil and powdered species, so blend it with wine until it has completely evaporated. 

Then add cherry tomatoes and leave it on medium heat, stirring occasionally. 
At this point add olives, capers, vegeta and sugar. 

Crush the tomatoes with the ladle and combine.

Throw the pasta and, 5 minutes from the end of cooking, add beans, tuna, basil and oregano to the sauce. 

Drain the pasta 1 minute before and sauté it combining it with the sauce. 

Serve and enjoy.

NB:

Io ho usato olive intere perché ad alcuni componenti della mia famiglia non piacciono e in questo modo possono facilmente levarle, ma se piacciono a tutti consiglio di sminuzzarle/tagliarle a fettine.

L’importante è usarle perché credetemi senza non è la stessa cosa!😜


I fagioli: li ho lasciati la scorsa notte in ammollo e stamattina li ho semplicemente bolliti in acqua salata.

I used whole olives because some of my family members don’t like them and in this way they can remove them easily, but if everyone likes them I recommend to chop/ slice them. 

The main thing is to use olives because believe me without them, it’s not the same! 😜

Beans: last night I soak them and this morning I simply boiled them in salty water.

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