Get a site

Torta di riso ponzese senza glutine

sweet_pasta_puddingLa torta di riso ha molte versioni, ma noi abbiamo avuto la fortuna di conoscere quella base. La torta di riso ponzese senza glutine, e’ molto semplice da fare ed e’ senza glutine.

Questa ricetta particolare arriva direttamente dall’isola di Ponza. Questa e’ una delle versioni di quella base, ma altre sono realizzate con frutta secca, e una vasta gamma di sapori differenti..

Ingredienti – Per 4-8

  • 200 gr di riso bianco
  • 200 gr di zucchero
  • Latte intero 0,75 ml
  • 3 grandi uova
  • 15 gr di lievito in polvere
  • 1 cucchiaio di succo di limone
  • 1 cucchiaino di estratto di vaniglia puro
  • 1 stecca di cannella
  • 2 cucchiaini di noce moscata
  • 75 gr di burro, a temperatura ambiente
  • 1 cucchiaino di sale
  • 1- 2 cucchiai di farina di risosweet_pasta_pudding

Esecuzione

  1. Cuocere il riso con il latte, 100 gr di zucchero, il sale e la stecca di cannella, a fuoco basso fino a quando il latte è stato assorbito dal riso. Mescolare spesso per evitare che il riso si attacchi.
  2. Una volta che il riso è cotto spegnere il fuoco e lasciate raffreddare completamente.
  3. Pre Riscaldare il forno a 180 C e ungere leggermente una teglia da 24 centimetri (si potrebbe usare una teglia da cheesecake).
  4. Spolverare l’interno della teglia con la farina di riso e mettere da parte.
  5. Usando una frusta a mano mescolare le le uova con lo zucchero rimasto, il succo di limone, il burro e la noce moscata
  6. Togliere la stecca di cannella dal riso e aggiungere al riso il composto di uova e mescolare bene.
  7. Versare il composto di riso nella teglia e posto al centro del forno per 1 ora o fino a doratura.
  8. Una volta cotta, togliere dal forno e lasciare raffreddare completamente prima di rimuoverla dalla teglia.
  9. Servire leggermente spolverata di zucchero a velo.

Published by thebigdreamfactory

My name is Susie Evans-Ardovini and I created The Big Dream Factory. I was born in the UK and have been a chef and restauranteur for over 30 years. During this time I have also lived in France and Italy where I visited many beautiful places and met many wonderful people. I am particularly impressed with the Italian way of life and their approach to food. Many families work extremely hard to grow and produce their own salumi, cheese, wine and olive oil which means that they have a wealth of knowledge and experience, most of which has been handed down through countless generations. It is no different in the kitchen. Nearly all foods served at an Italian table have been gathered from someones garden or field, and is then served alongside homemade, pasta, gnocchi, and countless dishes that could not be recounted in this tiny space since each family's knowledge is unique ... well, you can only imagine. I have walked Rome, climbed to the top of the Vatican, seen Milan, Venice, the Cinque Terre, climbed mountains, walked The Path of the Gods, wandered the great city of Napoli, lived on the little Island of Ponza and gathered a pile of friends, family and photographs as well as invalueable experience along the way. I became a new immigrant to the U.S.A on December 15th, 2013. With the support of many great friends and a passion (bordering on obsession), I am here in search of the American Dream and to bring you the natural flavours and vibrant colours of Italy. All my pasta, gnocchi and biscotti are made by hand just as I saw Italians do in homes and good restaurants all over Italy, every day and sometimes, twice a day. I hope you enjoy my creations and invite you to share your comments, photographs and recipes with me on Facebook or Twitter. In return I of course, will share beautiful Italy with you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.