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Marmellata di mirtilli Beaujolais

Il vino Beaujolais ha semplici qualità fruttate. È ottenuto dall’uva Gamay che ha una buccia sottile ed è povera di tannini. È un vino dolce e poiché i francesi ti diranno che se cucini con il vino, rendilo un buon vino, questa ricetta per la marmellata di mirtilli e Beaujolais soddisferà i criteri.

Questa deliziosa marmellata fruttata si abbina davvero bene a qualsiasi cosa salata, quindi che ne dici di un panino al prosciutto e marmellata fatto usando questa marmellata di mirtilli Beaujolais. Scegli un pane francese croccante, spalmalo con formaggio di capra, aggiungi quantità libere di prosciutto – ora è un panino!

I francesi sono grandi frequentatori di picnic. Se vuoi emulare il picnic in stile francese, assicurati di avere posate, bicchieri e tovaglie a quadretti pronte.

Marmellata di mirtilli e Beaujolais – per 1,5 litri

  • 750 ml di vino Beaujolais
  • 1,2 kg di zucchero semolato
  • 2 cucchiaini di scorza di limone
  • 2 cucchiai di succo di limone fresco
  • 1 cucchiaino di cardamomo macinato
  • 1 kg di mirtilli freschi
  • 50 grammi di pectina di frutta in polvere

  1. Portare a ebollizione vino, zucchero, scorza di limone e cardamomo in una pentola capiente a fuoco medio-alto. Cuocere, mescolando di tanto in tanto, fino a quando si riduce della metà – circa 30 minuti.
  2. Aggiungi i mirtilli e cuoci, mescolando di tanto in tanto, fino a quando iniziano a scoppiare – circa 6 minuti.
  3. Incorporare la pectina e cuocere, mescolando spesso, fino a quando la miscela è densa e sciropposa – circa 20 minuti.
  4. Mescolare il succo di limone.
  5. Togliere dal fuoco e lasciare raffreddare a temperatura ambiente – circa 1 ora.
  6. Trasferire in un contenitore ermetico e raffreddare (ovviamente questa marmellata è ottima per l’inscatolamento).

Published by thebigdreamfactory

My name is Susie Evans-Ardovini and I created The Big Dream Factory. I was born in the UK and have been a chef and restauranteur for over 30 years. During this time I have also lived in France and Italy where I visited many beautiful places and met many wonderful people. I am particularly impressed with the Italian way of life and their approach to food. Many families work extremely hard to grow and produce their own salumi, cheese, wine and olive oil which means that they have a wealth of knowledge and experience, most of which has been handed down through countless generations. It is no different in the kitchen. Nearly all foods served at an Italian table have been gathered from someones garden or field, and is then served alongside homemade, pasta, gnocchi, and countless dishes that could not be recounted in this tiny space since each family's knowledge is unique ... well, you can only imagine. I have walked Rome, climbed to the top of the Vatican, seen Milan, Venice, the Cinque Terre, climbed mountains, walked The Path of the Gods, wandered the great city of Napoli, lived on the little Island of Ponza and gathered a pile of friends, family and photographs as well as invalueable experience along the way. I became a new immigrant to the U.S.A on December 15th, 2013. With the support of many great friends and a passion (bordering on obsession), I am here in search of the American Dream and to bring you the natural flavours and vibrant colours of Italy. All my pasta, gnocchi and biscotti are made by hand just as I saw Italians do in homes and good restaurants all over Italy, every day and sometimes, twice a day. I hope you enjoy my creations and invite you to share your comments, photographs and recipes with me on Facebook or Twitter. In return I of course, will share beautiful Italy with you.

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