Lasagna con ripieno di calamari, zucca e piselli

pea lasagneUn altro modo molto gustoso, piacevole e nutriente di mangiare la zucca e’ questo Lasagna con ripieno di calamari e zucca con piselli.

Potete amare questo piatto anche se siete diabetici, questa ricetta funziona perché’: Io volevo trovare il modo migliore per fare una cremosa lasagna che al palato sarebbe poi risultata dolce, al sapore di zucca ed equilibrata con l’aggiunta dei calamari. La lenta cottura della zucca migliora la sua dolcezza e intensifica il suo sapore.

Ingredienti per 6

  • 1 kg di zucca gialla
  • 150 g di besciamella
  • 1 kg di calamari puliti e tagliati in pezzi piccolissimi
  • 1 porro
  • 100 g di parmigiano grattugiato
  • 3 cucchiai di olio d’oliva (Tenute Carcasole)
  • Sale QB
  • 1 cucchiaino di prezzemolo
  • 1 cucchiaino di basilico
  • 1 cucchiaino di pepe nero
  • 1 cucchiaino di peperoncino
  • 75 gr piselli
  • 1 confezione di pasta fresca per lasagna
  • 1 teglia di alluminio per 6

  1. In un tegame di media grandezza far soffriggere nell’olio il porro, di peperoncino, prezzemolo, basilico e pepe
  2. Aggiungere i calamari, subito dopo la zucca e far cuocere fino a quando la zucca diventa una purea e assorbe tutta l’acqua.
  3. Spegnere il fuoco e con una frusta amalgamare molto bene.
  4. In una pentola di acqua salata lessare le sfoglie.
  5. Sul fondo della teglia mettere un po di besciamella e cominciare a posizionare le sfoglie.
  6. Mettere il condimento fatto con la zucca e il pesce.
  7. Aggiungere il parmigiano e la besciamella fino a riempire la teglia.
  8. Aggiungere i piselli.
  9. Infornare a 180 C per 20 minuti.
  10. Togliere dal forno e lasciar riposare per 10 minuti.
  11. Impiattare.


NOTA: Non aver paura del colesterolo, questo piatto e’ a base di verdure e pesce.

Buon Appetito!!!!

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About thebigdreamfactory

My name is Susie Evans-Ardovini and I created The Big Dream Factory. I was born in the UK and have been a chef and restauranteur for over 30 years. During this time I have also lived in France and Italy where I visited many beautiful places and met many wonderful people. I am particularly impressed with the Italian way of life and their approach to food. Many families work extremely hard to grow and produce their own salumi, cheese, wine and olive oil which means that they have a wealth of knowledge and experience, most of which has been handed down through countless generations. It is no different in the kitchen. Nearly all foods served at an Italian table have been gathered from someones garden or field, and is then served alongside homemade, pasta, gnocchi, and countless dishes that could not be recounted in this tiny space since each family's knowledge is unique ... well, you can only imagine. I have walked Rome, climbed to the top of the Vatican, seen Milan, Venice, the Cinque Terre, climbed mountains, walked The Path of the Gods, wandered the great city of Napoli, lived on the little Island of Ponza and gathered a pile of friends, family and photographs as well as invalueable experience along the way. I became a new immigrant to the U.S.A on December 15th, 2013. With the support of many great friends and a passion (bordering on obsession), I am here in search of the American Dream and to bring you the natural flavours and vibrant colours of Italy. All my pasta, gnocchi and biscotti are made by hand just as I saw Italians do in homes and good restaurants all over Italy, every day and sometimes, twice a day. I hope you enjoy my creations and invite you to share your comments, photographs and recipes with me on Facebook or Twitter. In return I of course, will share beautiful Italy with you.

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