Cucina Indiana: Pollo tikka masala

pollo tikka masalaCucina Indiana: Pollo tikka masala. La parola ‘masala’ significa ‘salsa’, ed è la salsa che è l’unica vera differenza tra pollo tikka e il pollo tikka masala. La salsa masala deve essere cremoso e l’aggiunta di burro aiuta a raggiungere questo obiettivo.

Ci sono così tante versioni di pollo tikka masala e vi invitiamo a creare il proprio.

Rendere il più cremoso o piccante come si preferisce.

Ingredienti per 4 – 6

  • 1 kg di cosce di pollo, disossate e senza pelle
  • 1 cucchiaino di peperoncino rosso in polvere
  • 2 cucchiai di semi di coriandolo macinato
  • 1 cucchiaio di chiodi di garofano macinato
  • 2 cucchiai di cumino macinato
  • 2 cucchiai di curcuma macinato
  • 4 spicchi di aglio
  • 5 cm di radice di zenzero fresco
  • succo e scorza di limone
  • 1 kg di yogurt naturale
  • I cucchiaio di sale
  • 2 1/2 piccoli barattoli di concentrato di pomodoro
  • 115 g di burro

Pollo tikka masala

  1. In un Robot da cucina inserisci e fare mescolare: l’aglio, lo zenzero, il succo di limone, yogurt, la passata di pomodoro e il sale fino a far una salsa omogenea.
  2. Mescolare tutte le spezie secche insieme e soffriggere a fuoco basso per 30 secondi.Raffreddare e mettere da parte.
  3. Unire la salsa omogenea con le spezie secche.
  4. Coprire i pollo completamente con la marinata tikka.
  5. Chiudere in un contenitore ermetico. Mettete in frigorifero per una notte o quatro giorni.
  6. Preriscaldare il forno a 380F/190 C.
  7. Mettere il pollo Tikka in una padella profonda coprire ermeticamente con carta alluminio e cuocere per 25 minuti ha 385F/ 200C.
  8. A meta’ cottura girare il pollo.
  9. Togliere dal forno quando il pollo ha aver raggiunto una temperatura interna di 165F/ 74C
  10. A cottura ultimata disporre in un piatto da portata e spalmare con burro fuso e spolverizzare con coriandolo tritato grossolanamente.
  11. Servite con riso basmati.

Pollo, Secondi , , ,

About thebigdreamfactory

My name is Susie Evans-Ardovini and I created The Big Dream Factory. I was born in the UK and have been a chef and restauranteur for over 30 years. During this time I have also lived in France and Italy where I visited many beautiful places and met many wonderful people. I am particularly impressed with the Italian way of life and their approach to food. Many families work extremely hard to grow and produce their own salumi, cheese, wine and olive oil which means that they have a wealth of knowledge and experience, most of which has been handed down through countless generations. It is no different in the kitchen. Nearly all foods served at an Italian table have been gathered from someones garden or field, and is then served alongside homemade, pasta, gnocchi, and countless dishes that could not be recounted in this tiny space since each family's knowledge is unique ... well, you can only imagine. I have walked Rome, climbed to the top of the Vatican, seen Milan, Venice, the Cinque Terre, climbed mountains, walked The Path of the Gods, wandered the great city of Napoli, lived on the little Island of Ponza and gathered a pile of friends, family and photographs as well as invalueable experience along the way. I became a new immigrant to the U.S.A on December 15th, 2013. With the support of many great friends and a passion (bordering on obsession), I am here in search of the American Dream and to bring you the natural flavours and vibrant colours of Italy. All my pasta, gnocchi and biscotti are made by hand just as I saw Italians do in homes and good restaurants all over Italy, every day and sometimes, twice a day. I hope you enjoy my creations and invite you to share your comments, photographs and recipes with me on Facebook or Twitter. In return I of course, will share beautiful Italy with you.

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