Baked ziti with zucchini

Baked ziti with zucchini is a pretty dish and perfect to prepare with our homemade pasta rigatoni or dried ziti! Baked homemade pasta rigatoni with zucchini is a wonderful way of making the most of the profuse amounts of zucchini that are often available when they come into season. We also like this recipe because it is simple and unfussy, can be prepared in advanced and frozen if necessary.

Just a tip: Baked pastas are even better served the next day!

Ingredients for baked ziti with zucchini – Serves 2 – 4

  • 1 lb (500 grams) homemade pasta penne or rigatoni pasta (dried will do, just follow the instructions on the packet)
  • 1 lb (500 grams) zucchini
  • 2 tablespoons olive oil
  • 10 oz (300 grams) mozzarella, diced
  • 1 pint (500 ml) bechemal sauce
  • 4 oz (100 grams) grated cheese to taste
  • 2 ounces butter, diced
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil to taste
  • 1 level teaspoon salt

 
  1. Wash the zucchini and cut them lengthwise into thin slices.
  2. Fry in olive oil then put them on paper towels to remove excess oil.
  3. Add salt and set aside.
  4. Cook the pasta in plenty of salted water to al dente, drain and put it in a bowl then toss with a little olive oil and a few tablespoons of the bechemal sauce.
  5. Take a baking dish and put a little of sauce on the bottom.
  6. The make a layer of pasta and a layer of zucchini.
  7. Cover with some bechemal sauce and mozzarella and a generous sprinkling of grated cheese.
  8. Make another layer as before and finish with a sprinkling of cheese and dot with the butter.
  9. Bake at 200C / 390F degrees for 15-20 minutes until the cheese melts and turns golden brown.
  10. Allow to rest for up to 10 minutes before serving.

FROM: In Cucina Con Mara

Pubblicato da thebigdreamfactory

Mi chiamo Susie Evans-Ardovini e ho creato La Grande Fabbrica dei Sogni e Pasta Nostra USA. Sono nata nel Regno Unito e sono chef e ristoratrice da oltre 30 anni. In questo periodo ho vissuto in Francia e in Italia dove ho visitato molti posti bellissimi e conosciuto tante persone meravigliose. Sono particolarmente colpito dallo stile di vita italiano e dall'approccio al cibo. Ho camminato per Roma, salito in cima al Vaticano, visto Milano, Venezia, le Cinque Terre, scalato montagne, percorso Il Sentiero degli Dei, vagato per la grande città di Napoli, vissuto sull'isola di Ponza, raccolto capperi su Pantelleria e ha raccolto un mucchio di amici, familiari e fotografie oltre a un'esperienza inestimabile, lungo la strada. Sono diventato un nuovo immigrato negli Stati Uniti il 15 dicembre 2013. Con il supporto di molti grandi amici e una passione (al limite dell'ossessione), sono qui alla ricerca del sogno americano. Spero che le mie creazioni vi piacciano e perdonate il mio italiano :)

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